Globaal vriendelijk beleid op de gynaecologie en verloskunde

Dankzij ons moeder- en babyvriendelijk beleid, onze nieuwe technologie en onze sterk uitgebouwde polikliniek zorgen we ervoor dat een kleine campus groot kan zijn. Onze filosofie over de natuurlijke aanpak van de bevalling, met onze gekende onderwaterbevallingen, staat garant voor een laag aantal keizersnedes en een weinig epidurale verdovingen.

Baby friendly hospital initiative (BFHI)

Op 19 september 2012 behaalden we opnieuw het kwaliteitscertificaat "baby friendly hospital initiative". In 2008 kregen we voor het eerst dit label. Het opnieuw toekennen van dit label toont dat dit certificaat geen loze belofte is, maar wel een ingeburgerde standaard. Dit label slaat op een moedervriendelijk beleid tijdens de arbeid en een babyvriendelijke opvang na de bevalling.

De zwangere kan tijdens haar arbeid rekenen op een sterk professioneel team, maar mag ook haar familie meebrengen om haar de nodige steun en rust te geven. Dankzij het water kan de arbeid spontaan en natuurlijk verlopen. Het water zorgt voor een sterke relaxatie van de moeder en reduceert de pijnsensatie.

Dit resulteert in het versnellen van de ontsluitingsfase en een zeer klein aandeel van bevallingen met epidurale verdoving (17,9%).

De onderwaterbevallingen zorgen voor minder medische interventies. Samen met een gemotiveerd team vroedvrouwen en artsen (gynaecologen en pediaters) zorgt dit voor een laag aantal keizersnedes.

Het babyvriendelijke slaat op het feit dat de baby onmiddellijk na de geboorte op de huid van de moeder (of de partner) wordt gelegd. Huidcontact reduceert de geboortestress bij de baby en de moeder.

Ook bij de keizersnedes worden de baby's met hulp van de vroedvrouw op de huid van de moeder gelegd. Gedurende een uur blijft de baby bij de moeder en er wordt met de borstvoeding gestart van zodra de baby tekenen geeft dat hij/zij er klaar voor is.

Op 9 november 2012 werd een symposium borstvoeding gehouden. Dr. Jack Newman uit Toronto sprak over de borstvoeding, Dr. Degomme (departementshoofd pediatrie) over de bilirubineproblematiek en Dr. Depauw over het moedervriendelijke beleid en de voordelen van de onderwaterbevalling.

 

Dr. Veerle Depauw

Diensthoofd Gynaecologie en Verloskunde

Campus Henri Serruys