Ingenia MR - Tweede 3 Tesla Magnetische Resonantie toestel

Eind april 2012 werd op de campus Sint-Jan een tweede 3Tesla MR-toestel in gebruik genomen ter vervanging van het in 2001 aangeschafte 1.5 Tesla-toestel.

Het nieuwe 3Tesla-toestel beschikt over een aantal troeven waarover ons oudere toestel niet beschikt en dit maakt de toestellen complementair. De nieuwe MR heeft een bredere tunnel met een diameter van 70 cm en dit laat toe om ook breder gebouwde of meer obese patiënten te onderzoeken en vermindert de kans op claustrofobie.
In een dergelijk brede tunnel is het ook makkelijker om gewrichten zoals de pols, elleboog en schouder aan de rand van de tunnel en in een comfortabele positie naast het lichaam te onderzoeken. Bovendien beschikt het toestel over een volledig digitale dataoverdracht, startend bij de antenne die het signaal opvangt nabij het te onderzoeken lichaamsdeel, tot aan de computer die de beelden uitrekent. Analoge connecties werden daarom vervangen door optische verbindingen waardoor er op niveau van de connecties geen signaal of minder signaal verloren gaat. Dit levert een verhoogde signaal-ruisverhouding op van ongeveer 20% wat resulteert in een betere beeldkwaliteit.
Het toestel beschikt over de nieuwe "multitransmit" technologie waarbij het gebruik van twee transmitters ervoor zorgt dat het signaal bij het onderzoeken van lichaamsdelen met een diameter van 25-30 cm perfect homogeen blijft. Dit laat toe om de dorsale en lumbale wervelzuil, het abdomen, de borsten en het hart op een hoogkwalitatieve manier te onderzoeken. Dit was voorheen niet mogelijk en daarom was het tot voor kort noodzakelijk om ook over een 1.5 Tesla-toestel te beschikken, ook al waren de meeste andere onderzoeken die op dit toestel werden uitgevoerd duidelijk van lagere kwaliteit. Een ander voordeel van het nieuwe toestel is dat de wervelzuilantenne, die gebruikt wordt voor alle wervelzuil-, abdomen-, thorax- en hartonderzoeken, is ingebouwd in de tafel en automatisch verplaatst wordt naar het te onderzoeken lichaamsdeel tijdens het onderzoek.
Dit zorgt ervoor dat de verpleegkundige deze antenne niet steeds moet aanbrengen, en dit laat dus een snellere werking toe. Ten slotte werd voor dit toestel ook een speciale zaalverlichting aangebracht waardoor een wisselende rustgevende sfeer in de zaal wordt gecreëerd. Hierdoor komt de patiënt in een rustige omgeving terecht en is er minder kans op claustrofobie.
Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV is hiermee het eerste ziekenhuis in ons land dat de volledige stap naar 3Tesla maakt en dit zorgt ervoor dat alle onderzoeken een constante hoge kwaliteit hebben. Het enige nadeel is dat pacemakers en cochleaire oorimplantaten niet kunnen worden onderzocht maar dit weegt niet op ten opzichte van de vele voordelen voor de patiënt.
Met de aankoop van dit "nieuwe generatie" toestel kan ons ziekenhuis weer voor meerdere jaren topkwaliteit aanbieden.

Dr. Jan W. Casselman

Departementshoofd Radiologie - Medische Beeldvorming

Campus Sint-Jan